BETTY ESKÜVŐI - SZALAGAVATÓ RUHA SZALON


Mindent a menyasszonyi fátyolrólA menyasszonyi fátyol valószínűleg az esküvői ruha egyik legnépszerűbb, legelterjedtebb kiegészítője. Viselése régi hagyományokhoz kötődik, ami szerint a menyasszony és a vőlegény az esküvő előtt nem láthatják egymást, ezért a menyasszony fátylat visel az arcán, miközben az oltárhoz vonul a templomban. Miután a menyasszony és a vőlegény kimondták az igent, és hivatalosan is összeházasodtak, a férj felemelheti a fátylat, és megcsókolhatja újdonsült feleségét. A menyasszonyi fátyol viselésének korábban erős szimbolikus jelentése is volt: azt jelentette, hogy a menyasszony szűzen lép az oltár elé. Ha valaki újraházasodott, ezen okok miatt már nem viselhetett fátylat az esküvőjén.
Természetesen a világ sokat változott, és ma már nem e hagyományok és szimbólumok miatt viselnek fátylat a menyasszonyok, de nem is a babona miatt, miszerint az megvédi az arákat a gonosz szellemektől, hanem nemes egyszerűséggel azért, mert a fátyol szép, és ha jól választjuk ki, sokat hozzátesz a menyasszony megjelenéséhez.

Hosszú vagy rövid menyasszonyi fátyol?

Sok nő már kislány korában elképzeli, hogy egyszer majd férjhez megy egy csodaszép, fehér ruhában, és majd a koszorúslányok viszik utána a hosszú fátylat. Aligha van olyan nő, aki ne szeretné életében legalább egyszer hercegnőnek érezni magát, a hosszú fátyol pedig éppen az a kiegészítő, ami drámai hatást kölcsönöz, a császári udvarok és a kosztümös filmek világába repít vissza minket.
A hosszú fátyol azonban nem illik minden esküvői ruhához. Főleg a rövid esküvői ruhák esetén egy rövidebb menyasszonyi fátyol jobban beleillik a szettbe. Ezek a fátylak általában csak a szemet és esetleg az arcot takarják el, és igazán extravagánssá teszik a megjelenést.  Leginkább a merész, határozott személyiségekhez illik.

Fátyol csipkével

A csipkés menyasszonyi fátyol a klasszikus fátyoltípusok egyike. Sokféle változata létezik – a teljes egészében csipkéből készült darabok mellett találhatunk olyanokat is, amelyeknek csak egy részét képezi a csipke díszítés. Hogy mikor melyik változat lesz a befutó, az elsősorban a ruhától függ, ezért a menyasszonyi ruhát és a fátylat mindig érdemes egymáshoz próbálni!

Hogyan viseljük a fátylat az esküvőn?

Ma már nincsenek szigorú szabályok, ám általánosságban elmondható, hogy a fátylat az esküvői szertartás során szokás viselni. Különösen a hagyományos esküvői ceremóniáknál, például a templomi esküvőnél; vagy ha a család szeretné követni a hagyományokat, akkor a bevonulás és a szertartás idején a fátyolnak fednie kell az ara arcát. Ma azonban leginkább a menyasszonyon múlik minden. Dönthet úgy, hogy már az oltárhoz érve elhúzza az arca elől a fátylat, a szertartás után pedig akár le is veheti, ha zavarja őt evés vagy tánc közben. A döntést persze befolyásolhatja a fátyol mérete, súlya, vagy számtalan egyéb tényező is.

Hogyan rögzítik a menyasszonyi fátylat?

A legegyszerűbb megoldás az, ha a menyasszonyi fátyol egy hajfésűhöz van rögzítve. Ezt további tűkkel lehet még rögzíteni, hogy erősebben tartson. Érdemes a vásárlás során meggyőződni arról, hogy jár-e a fátyolhoz a rögzítéshez szükséges hajfésű vagy hajtű. Ha van rá lehetőségünk, előzőleg konzultáljunk a fodrászunkkal! Mondjuk el, milyen frizurát szeretnénk a nagy napra, és hogy ahhoz milyen típusú fátylat kívánunk viselni. A legjobb, ha közösen megnézünk néhány internetről letöltött fotót, amely alapján a fodrász meg tudja mondani, hogy mire lesz szükség a fátyol rögzítéséhez.